Какo инфлуенсери утичу?

приредио: Душан Стојановић

Развој интернета је донео многе промене на које се свакодневно навикавамо, откривамо их и прихватамо. Једна од њих је и занимање инфлуенсер. До пре само две деценије ово занимање деловало би бесмислено. Све је почело још деведесетих година на интернет форумима где су људи на лак и брз начин могли да размењују информације. Неко је делио савете, а неко је на неки други начин прикупљао симпатије учесника форума. Када је зарада у питању све је почело симболичним поклонима. Почетком 2000-тих компанија  MindComet је почела да дарује активаторе форума поклон картицама и боновима у замену за промоцију. Настанком блогова овакав вид сарадње је процветао, а симболичне поклоне почели су да замењују све већи  хонорари. Иако је све то разбесенело интернет заједницу, новине се нису могле зауставити.
Како инфлуенсери утичу на нас?
Приметили сте како се она девојка обукла, или можда, како се онај дечко понаша према старијима, али оно што нисте могли да приметите је да је све то само одраз туђег утицаја на њих. У животу се увек угледамо на некога, то може бити родитељ, пријатељ, неки фудбалер или пак оно што се данас назива − инфлуенсер. Данашњи инфлуенсери су главни, а можда чак и најважнији узори нама, младима. То су људи који се налазе у врху скале популарности и имају моћ да својим понашањем, потезима и ставом утичу на свакога ко их прати или подржава. Прави инфлуенсери су они који успевају да граде људе, помажу им да можда нађу себе, или пак да пређу најтеже препреке у животу. У питању је, дакле, позитиван утицај. Ипак, медаља има две стране. У данашње време инфлуенсером се назива свака друга особа на интернету, а немали број њих има лош утицај.


Има различитих врста инфлуенсера, једни  се баве музиком, други спортом, образовањем, улепшавањем, аутомобилима  и слично. Заправо, свако од нас налази себи сличног и посвећује време управо њему, одабраном. Када сам почео више да размишљам о инфлуенсерима, први ми је на памет пао Милан Инић. Када бих већини мојих вршњака рекао то име, вероватно им не би ништа значило. Али, када бих рекао Јасерштајн − сви би одмах знали о коме је реч. У питању је дечко који је веома рано почео да се бави снимањем клипова. Окупио је око себе много пратилаца. Свестан је своје одговорности према младима који га гледају, па не користи ружне речи. Забавља смешним скечевима. Једном приликом је рекао да се највише обраћа деци и младима који су аутсајдери међу друговима, као што је и он био. Покушава да помогне младим људима да се ослободе и да искажу своје врлине и способности. Има доста инфлуенсера који снимају клипове о спорту, економији, математици, козметици, језицима и од којих може много да се научи. Али…

Као што сам и на почетку рекао, свако тражи на кога ће се угледати. Често у медијима можемо да чујемо име Бака Прасе. То је дечко који је у почетку играо игрице на компјутеру и коментарисао. На тај начин је привукао децу и омладину. Касније је схватио да много брже може доћи до новца ако почне друге људе да исмева, омаловажава, псује и вређа. Бахати се новцем који је зарадио. Сви користе његове реплике, сви имитирају његов говор, сви га опонашају. У тржним центрима окупи се велики број деце која желе да га виде и стварају се огромне гужве. Постао је један од најутицајнијих инфлуенсера на овим просторима. И сви мисле да могу тако, да је то добро, да је лако стићи до успеха. Али, да ли је то заиста успех? Зар не треба пренети даље неку племенитију, бољу, здравију поруку?
   Знам да је ово ново време, да инфлуенсери постају веома важан део нашег друштва и наших живота, да се сви угледају на њих, да их прате, те да и сами покушавају да постану инфлуенсери. Али оно на шта бих обратио пажњу и шта бих поручио деци и младима је да пазе кога прате; није све како изгледа на клиповима. Родитељима би требало да се више баве својом децом, да разговарају са њима и да прате шта раде. 

ОдговориПроследи
Подели

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Related Posts