Pastyik Nóra, Bodor Martina Maya

Manapság  az olvasás egyre inkább háttérbe szorul a fiatalok körében. Vajon az iskolák által kötelezővé tett olvasmányok veszik el a motivációt, vagy valami más állhat a háttérben?

Barátainktól, ismerőseinktől gyakran halljuk, hogy nem szeretnek olvasni, kevésbé játszik fontos szerepet életükben az olvasás, mint más szabadidős tevékenységek. A magyarországi Társadalomkutatási Intézet 2020-as felmérése szerint 1989-ben az emberek 35%-a rendszeresen, míg 24%-a soha nem olvasott. 2020-ra ezek a számok 13%-ra és 53%-ra redukálódtak. Ebből is látszik, hogy mennyien nincsenek tisztában az olvasás jótékony hatásaival.

A köztudatban az az állítás él, miszerint az olvasás nem menő. Ennek megcáfolására azonban számos érv sorakoztatható fel. Gyarapítja szókincsünket, hiszen rengeteg számunkra új szavat ismerhetünk meg, akár szórakoztató, akár szépirodalmi könyveket bújunk. Ez mellett fejleszti a memóriánkat is, mivel ha egy regényt újra és újra kezünkbe veszünk, minden alkalommal fel kell idéznünk annak tartalmát, a szereplőket, az elképzelt világot.

Pinterest: Brit+Co

Az gészségünkre is pozitív hatást gyakorol, mivel jelenleg is zajló kutatások szerint számos agyterületet és idegi hálózatot aktivál, valamint azok kapcsolatait erősíti. Ezt FMRI-vizsgálat segítségével bizonyították be a tudósok. Agyunk számára afféle edzésnek felel meg, ha naponta olvasunk, ezzel is hozzájárulva az Alzheimer és az időskori demencia kialakulásának megelőzéséhez.

Korábbi kérdésünkre választ adva szerintünk a házi olvasmányok valóban elvehetik a kedvet az olvasástól. Csak az a kérdés, hogy az olvasással, mint cselekvéssel van gond, vagy pedig az adott könyvvel. Mára már több millió könyvhöz lehet hozzájutni számos kategóriában. Elvégre ki ne szeretne egy hátborzongató Stephen King horrort, egy misztikus Agatha Christie krimit, vagy akár egy romantikus Leiner Laura ifjúsági regény? Hiszen bármely képzeletbeli világban el lehet merülni, és George R. R. Martin szavait idézve:  ,, Aki olvas könyveket, az ezer életet is leél, aki nem olvas, az csak egyet „.

Mindezt összegezve az olvasás számos pozitív élménnyel gazdagítja életünket, ezért felesleges azon rágódni, hogy mások mit szólnak, ha megtudják, hogy valaki szeret olvasni.

Mert szerintem olvasni igenis menő!

Подели

LEAVE A RESPONSE

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Related Posts