Култура

Kaко смо оживели Косту Трифковића

приредио: Марко Поповић

Цена успеха је тежак рад, посвећеност послу и одлучност да дамо све задатку који нам је у  рукама. Годинама, већ традиционално за време Доситејевих дана, наши ученици и професорке српског језика ангажују се да у оквиру приредбе можемо да уживамо и у представи. Ове школске године на репертоару смо имали представу „Избирачица“ комедиографа  Косте Трифковића.


Радња ове комедије је смештена у 19. век, сходно томе наши глумци су морали да се уживе у своје ликове, карактерно, али и физички. Народно позориште у Суботици нам је овом приликом изашло у сусрет, па је сваки наш глумац добио одговарајући костим. Чим смо обукли костиме, одмах смо се уживели у улоге Малчике, Тошице, Соколовића, Штанцике и осталих живописних ликова који су упечатљиво осликали српско грађанско друштво с краја 19. века у Новом Саду. Томе је такође допринело што смо неколико дана пре представе, били у Суботици  да бисмо видели како ову драму изводе професионалци, те смо се са силном инспирацијом и мотивацијом вратили у Тополу.


Представа је премијерно одиграна 28. априла у бачкотополском Дому културе, друго извођење је било 9. маја, у преподневним часовима за ученике 7. и 8. разреда основних школа, а у 19.30 је одиграна и за наше суграђане. Глумачки састав су чинили: Софија Шупић у улози Малчике, Анђела Ђуровић као Савета, Саша Церовина као Тошица, Маја Калембер као Соколовићка, Александар Суџуковић као Соколовић, Марко Поповић као Штанцика, Душан Стојановић у
улози Бранка, Нада Шкорић као Милица, Сергеј Шарић као Јован, музичка пратња је била Ивана Вучковић, Дајана Ђумић је била суфлер, а Алекса Ивезић је био задужен за светла на позорници, Режију и сценарио су осмислиле и спровеле у дело професорке српског језика Сања Којић и Невена Предојевић.
Уживали смо у припреми ове представе, а успели смо и да пренесемо снажан утисак на публику приликом сваког извођења, о чему сведочи велика посећеност, као и смех и коментари публике након представе. Посебан утисак наша глумачка екипа је оставила на нашу нову пријатељицу из Русије, Татјану Сагаидајехаву, која је по професији режисерка.

Подели

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Related Posts