Вештачка интелигенција – ближи ли нам се Судњи дан?

приредила: Катарина Шурањи

Вештачка интелигенција (AI) је област рачунарства која се бави развојем система који имају способност да размишљају, уче и доносе одлуке на сличан начин као људски ум. Ова технологија је свеприсутна у модерном друштву и има значајан утицај на многе сфере нашег живота. 
AI има многе примене, а једна од најважнијих је у области медицине. Захваљујући напретку у области машинског учења и дубоког учења, AI може анализирати огромне количине медицинских података и помоћи лекарима у постављању тачне дијагнозе и проналажењу оптималног третмана. Такође, AI може пратити стање пацијента током операција и упозорити на потенцијалне проблеме. Ово побољшава прецизност медицинских поступака и смањује ризик од грешака. 
Још једна област у којој AI игра значајну улогу је саобраћај. Аутомобили са аутономном вожњом постају све популарнији, а то је резултат употребе AI технологија. Системи AI могу анализирати податке из сензора и камера на возилима како би препознали пешаке, друге аутомобиле и препреке на путу. На тај начин, могу самостално управљати возилом и минимизирати ризик од саобраћајних несрећа. 

Како вам се свидео овај текст који је написао ChatGPT? 
Да, добро сте прочитали, овај текст о AI  написала je AI. Само сам укуцала „Напиши ми чланак о вештачкој интелигенцији” и за пар секунди чланак се појавио!
Ова алатка користи AI како би могла разумети наше захтеве и одговорити на одговарајућ начин. Невероватном брзином пролази кроз море информација и извлачи их по потреби. Може одговорити на питања, написати чланке или кодове, дати предлоге за музику или филмове, а може нам и домаћи урадити у секунди. 

Желите да напишете неки код у Пајтону, али вас мрзи исписивати све? Уђите у ChatGPT и само поставите питање: „Можеш ли ми написати код за испис свих парних бројева између два произвојна броја?”, и он ће све решити.
Добро је имати ChatGPT увек отворен са стране јер може урадити и најједноставније ствари брже него ми. Сви знамо кад је требало да се заврши ова школска година, али колико је тачно дана остало? Једноставан задатак који и човек може израчунати, али ако рачунамо да je ChatGPT већ отворен, он побеђује.

 Мана му је то што нема баш превише информација после 2021. године и није 100% тачан. Можда се питате, зашто је то тако? ChatGPT је заснован на GPT-3.5 архитектури, а она је тренирала и прикупљала информације из одређене базе података склопљене пре 2021. године. Зато се може десити да нема неке информације после 2021. или да су оне погрешне, јер су се у међувремену ствари промениле. ChatGPT још увек треба да научи све после 2021. и то и ради баш у овом моменту, а до тада може само да претпоставља ствари користећи знање које већ има. Колико год био паметан, и ChatGPT мора јос увек пуно учити, баш као и ми!

Али ChatGPT је само један од многих AI алатки које постоје данас. Ако сте чули за ChatGPT можда знате и за Dall-E 2. Заједно са ChatGPT је одговоран за популаризовање алата који користе AI, и оба је створио ОpenAI. Dall-E претвара текст у компјутерску графику то јест слику (може изгледати као фотографија или као цртеж!) 

Поред овога имамо још много алатки са AI, навешћу неколико:

 Ако желите претворити текст у слику -> Стабле Diffusion 2. Може да направи слике као Dall-E, мада је инфериорнији, али то надокнађује тиме што је бесплатан! Слике нису најреалистичније, али у мом случају способности ове алатке су биле довољне да ми покаже како би Тесла изгледао док користи лаптоп! 

 
Ако вам треба помоћ са прављењем видео садржаја -> Lumen5.
То је једноставна алатка за прављење једноставних видеа. Доста је генеричан и по мом мишљењу човека може заменити једино у случају прављења видеа за представљање неке компаније.

 Ако бисте да искомпонујете песму -> Soundraw.
Ово је одлична алатка за људе који се баве видео едитовањем. Може се наместити дужина песме, њена брзина, а затим изабрати жанр или једноставно описати за какву је прилику потребна. Најинтересенатније је што музика коју направи ВИ не подлаже законима о ауторским правима, а то је одлична вест за људе који снимају на Јутјубу.

Ако треба да дизајнирате лого -> Looka

Одлична алатка! Најпре је потребно име компаније или објашњење шта ће представљати лого. Looka затим постави пар питања попут – врста компаније и шта она ради, па покаже више дизајнерских решења од којих се може изабрати неколико. Затим се узму три боје и на крају још пар сличица. Кад све то обавимо, Looka направи пуно логоа и само остаје да се изабере најбољи!

 

Ако желите да издвојите неки звук из одређеног клипа, на пример говор омиљеног лика из филма јер ти музика смета -> Lalal.ai ће то средити! Желите да видите своју родбину коју знате само са слика? Deep nostalgia може направити видео записе само према њиховој фотографији. 
O AI не можемо причати а да не споменемо Стивена Хокинга. Чувени физичар Стивен Хокинг  поседовао је дубоке увиде у потенцијал вештачке интелигенције. Током свог живота, Хокинг је истовремено изражавао фасцинацију и забринутост због брзог напретка у области AI и њеног потенцијалног утицаја на човечанство. Хокинг је признавао огроман потенцијал вештачке интелигенције, препознајући њену способност да револуционизује различите аспекте људског живота. Веровао је да AI може побољшати људске способности, унапредити научно разумевање и потенцијално олакшати друштвене изазове. Али, иако је признавао потенцијал AI, Хокинг је такође изражавао дубоку забринутост због њеног неконтролисаног развоја. Страховао је да би AI могла да превазиђе људску интелигенцију и стекне способност аутономног самоусавршавања, што би могло довести до губитка контроле над њом и ненамерно угрозити човечанство. Сличан застрашујућ сценарио имали смо прилике да погледамо у филму „Терминатор 2: Судњи дан“.  
Хокинг је снажно веровао да се приоритет мора дати етичким разматрањима, транспарентности и сарадњи између научника, шире друштвене заједнице и креатора светске политике. Заговарао је интердисциплинарно истраживање, укључујући стручњаке из различитих области, како би се суочили са дубоким изазовима и потенцијалним опасностима повезаним са развојем AI. Хокингова упозорења о AI нису имала за циљ да обесхрабре напредак, већ да осигурају одговоран и етички развој. Позвао је владе, институције и научну заједницу да активно учествују у обликовању политике и прописа који ће заштитити од потенцијалне злоупотребе AI. Хокинг је нагласио важност међународне сарадње у успостављању глобалног оквира који подстиче корисне напретке AI, док истовремено смањује ризике.

  AI се већ данас користи на разним местима и у разним пословима како би нама било лакше. Порастом онлајн алатки са интегрисаном AI које су приступачне обичном човеку, све брже се навикавамо на ову технологију. У будућности ће вероватно много послова обављати баш AI, али то не значи да ће људи остати без посла. Морамо запамтити да је на крају дана AI за нас алат и ма колико напредна била, људски фактор остаје незаменљив. Развојем ове технологије свет ће се мењати, али све док се држимо предлога које је изнео Стивен Хокинг, те промене ће бити позитивне.
Не заборавите да се захвалите ChatGPT-u кад вам помогне. Добро је имати вештачку интелигенцију на својој страни у случају да се отргне контроли и одлучи да заузме свет, баш као у култном филму.

Подели

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Related Posts